tag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post6110896558333358568..comments2023-10-21T09:22:05.027-07:00Comments on Coretan Kata Hati: Selamat berpuasayantie3011@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/16554218570166787792noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-10410261574022134102010-08-13T09:07:11.873-07:002010-08-13T09:07:11.873-07:00yong nak karipap beg gucci satu..hehehe..mmg klaka...yong nak karipap beg gucci satu..hehehe..mmg klaka tpi kreatif gak..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-77950452525037316492010-08-13T09:02:49.410-07:002010-08-13T09:02:49.410-07:00resipi cucur udg..
tpung gndum, udang(better keci...resipi cucur udg..<br /><br />tpung gndum, udang(better kecik yg dh dibogelkn dri kulit),kucai potong dlm 2cm ke jgn lupe gune pembaris ye kikiki ,telur sejibik,garam ,bawang(hiris jgn halus sgt),cili(leh hiris atau gune yg diblender mcm wt smbl)..<br /><br />cra wt..<br />boh tepung,telur,cili,kucai,<br />bawang,udang n garam secupak rasa.yanti leh bajet sume bnda tu gune sikit je bahan sb mkn 2 org.ada orang boh sikit soda penaik tpi yong tak suke. gaul je sume bahan tu dengan air.air jgn byk kalau tak masa goreng serap minyak, kalau sikit sgt cucur jdi keras.yanti rasa bancuhan tu lembut2 mcm ala2 jemput pisang. masa goreng api jgn besar sgt.kalu tak dalam dia tak masak. dgr mcm susah..tpi sbnrnya snang sb bahan dia cmpur semua skali.<br /><br />utk inovasi..(husband yanti suka inovasi kn) hehehe..yanti leh ganti udang dengan jagung. jadilah cucur jagung.layan gak.tapi pilih jagung wrna kuning muda.kalau wrna kuning tua..keras..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-34135405912435498762010-08-12T18:48:20.329-07:002010-08-12T18:48:20.329-07:00Yong nk minta resepi cucur udang. bleh uat nnt mas...Yong nk minta resepi cucur udang. bleh uat nnt masa bka pose =)yantie3011@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/16554218570166787792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-12652445831086449202010-08-12T18:47:46.307-07:002010-08-12T18:47:46.307-07:00Nyox : ala taulah nk tunjuk dinopuff dia hihih sil...Nyox : ala taulah nk tunjuk dinopuff dia hihih sila rujuk blog http://nyox84.blogspot.com/<br /><br /><br />Anna: Selamat berpuasa acik. tul2 bl zaman dah maju dan moden anak cucu x kenal dah kuih karipap @ onde2.yantie3011@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/16554218570166787792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-25551700632119353162010-08-12T18:44:06.034-07:002010-08-12T18:44:06.034-07:00Yong : yong ni bahan2 yant uat kulit karipap
Tepu...Yong : yong ni bahan2 yant uat kulit karipap<br /><br />Tepung gandum<br />Majerin (klu minyak pun boleh tp berminyak sgt)<br />garam secukup rasa<br />air sejuk dr peti ais (sampai jadi doh ni tuk kulit dia rangup)<br /><br />inti<br />masa nk masak kurangkan sikit myk spy nnt senang nk klepet tepi dia.<br />aritu yanti uat karipap ubi + daging <br /><br />Cara2 uat:<br />Masukkan tepung, garam dalam bekas.<br />panaskan majerin atas api sampai cair (biasa yant gn 2 sudu penuh mkn. kemudian terus masuk dalm tepung. gaul2 sikit bg sebati kendian masukkan sikit2 air sejuk dalm adunan td. sampai jd doh. Kendian blehlah uat kulit karipap.yantie3011@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/16554218570166787792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-79664632504643878832010-08-12T08:56:54.050-07:002010-08-12T08:56:54.050-07:00tart karipap..hehehe.tpi kna gak blaja rsipi sbnr....tart karipap..hehehe.tpi kna gak blaja rsipi sbnr..sb klu ada ank ppuan, kite ajr ank wt salah.nti klu dia g umah mentua wt tart kripap,x psl2 kna rject. kripap mmg x pro.tpi klu wt cucur udang ok.bak kata hubby yong "inilah kuih kebangsaan bini aku"..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-66077167496837893052010-08-12T03:11:19.416-07:002010-08-12T03:11:19.416-07:00Selamat berpuasa pada hari ke-2. Aik, Mr Nyox...na...Selamat berpuasa pada hari ke-2. Aik, Mr Nyox...nape macam 'tension' je..hehe...itula sebab org panggil karipap..kalau kita buat inovasi pada makanan, nnti takde originality dan kita pun confuse bila smpai waktunya..sampai ke anak cucu kita, pastu dia tunjuk kat kita, ni kuih karipap, Tok WAn...pastu, kita pun pelik..sejak bilala kuih karipap ni jadi camni..takke pening?..heheAnna Da Ladyhttps://www.blogger.com/profile/05420772801204196483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-86210057849380977492010-08-11T22:09:09.997-07:002010-08-11T22:09:09.997-07:00ape salahnya kuih tat pun, br le innovasi namanya....ape salahnya kuih tat pun, br le innovasi namanya.<br />tat karipap, sedap pe nama tu.<br />knpla asal wat karipap je, org mesti nk ikut standad lama. xpuas ati btl,. huh....yantie3011@gmail.comhttps://www.blogger.com/profile/17202776194895912980noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5548431379228446442.post-27793263128364755322010-08-11T21:51:04.316-07:002010-08-11T21:51:04.316-07:00yant..mcmne nak wt kulit karipap.yong wt jadi mcm ...yant..mcmne nak wt kulit karipap.yong wt jadi mcm kuih tart. yong gune tepung gandum, minyak n garam sikit. tapi mungkin terlebih minyak tu yang jadi kuih tart tu...sedih..suami yong telan jugak nak jaga hati n yong paksa cakap sedap.hahaha...yanti guna minyak ke marjerin?ke yanti guna minyak senyonyong?Anonymousnoreply@blogger.com