Thursday, November 19, 2009

Erti hidup


Teringat masa zaman kanak2 dlu. Mase tu x sabar nk besar bleh hidup mcam org besar tapi naik kete , moto, keje ada duit sendiri bla..bla..sebaliknya bl dah menngkat dewasa teringin plk untuk menjadi kanak2 semula. Bermain bersam rakan tanpa memikirkan hal2 dunia, semua telah lengkap disediakan. Bangun pagi ke sekolah, ptg ke kelas agama then time to play. Gelak dan tawa sentiasa diselang selikan dengan senda gurau. Tidak kurang hebatnya kenakalan yang semakin menyabar kesabaran seorang ibu. Bila malam menjelma terus ke kamar beradu dan tidor dengan tenang. Begitu rutin untuk seterusnya. Manusia tidak pernah puas dengan apa yang diperolehi.

Bersyukurlah sekurang2nya kita masih bernyawa dan sempat untuk membuat kebajikan dimuka bumi . baru saya mengerti kenapa orang dewasa bermuka muram dan sinis. Sedangkan tiada kesalahan untuk dimarahkan namun terikan melolong menerjah ke telinga. Gila kah?? Fikir saya. Namun semua telah terjawab kini walaupun tidak sepersis jawapan yang ada namun cukup untuk mengambarkan situasi yang sebenar. Memang benar bak kata orang tua2. Pengalaman mengajar kita erti hidup. Kuatkan semangat dan terus mara kedepan.

Kepala saya dah semakin sakit sikit, penat barangkali memikirkan beberapa perkara yang masih tertangguh. Tinggal seminggu shj lagi. Sempat kah??

No comments: