Monday, October 24, 2011

sampah oh Sampah..

Bismillahirahmanirahim.


Entry kali ni saya nak membebel sikit pasal kesedaran sivik rakyat negara ini, bukan nak menunding kepada semua atau salahkan semua orang. Segelintir rakyat tu tak termasuk lagi dengan longgokan warga asing yang ada kat sini..

Sabtu lepas ajak en suami pergi Hutan Bandar Putra berjalan2 (konon2 nk exercise sikit) sepuluh tapak nampak benda putih bersepah2 kat atas tempat pejalan kaki. Padahal tong sampah dok sebelah plak tu. Ish2..jalan ke depan lagi selonggok sampah atas tanah, walhal tong nun kat sana besor lagi. Rasa2nya kalau hari tu ada program mengutip sampah penuh kot satu lori. Apelah salahnya kalau dah makan/ minum tu buanglah kat tempat yang betul. Dah jadi tabiat rakyat ini kot lepas makan campak (majoriti) minoriti je kot yang ada kesedaran sivik ini. Tu belum dok cerita tong sampah masuk tasik..Benda-benda ini semua sedikit sebanyak mempengaruhi jugak sikap anak2 kita nanti..Sedarlah warga2 yang selalu mengunjung Hutan Bandar, taman kat sini tak banyak pun, itulah tempat beridah, jalan2, tempat kasi ikan2 makan, tempat tengok kapal terbang. So jagalah kebersihan sikit. Tak kan pulak nak buat progam 1 sampah = rm 0.50 baru nak sibuk2 kutip kot.

Masa nak balik lagi best, ada sebuah kenderaan ni main campak jer sampah plastik minuman dan makanan melalui tingkap. Haish... rendah tul mentaliti rakyat...ooo sangat sakit mata!!

Sunday, October 16, 2011

Berat yang ter'Over'

Bismillahirahmanirahim

semalam sempat ke klinik tuk scan baby. Alhamdulillah baby sihat cuma saya yang tak berapa nak balance..huwaaa. Masa tgh scan, baby memang aktif bergerak..siap isap jari lagi dalam perut saya. Then bila saya tanya doc keadaan baby, doc ckp baby sihat pastu baby pun tunjuk 'thumb up' kat doc, saya dan suami.. gelak kami bertiga dalam bilik tu. Bila saya tanya jantina, baby dok pusing-pusing tak jelas tang jantina tp doc ada ckp berkemungkinan ....... yang penting bagi saya dan suami baby kami sihat. Terima kasih ya Allah di atas nikmat dan kurniaan yang tak terhingga ini..

Berat saya skrg ni dah naik hampir ke 11kg. ooowhh sgt berat dan sangat bahaya ckp doc. Pasni kena diet mana yang patut pesan doc.~tata coklat, ais krim, burger, waaa. Air ketumban doc kata banyak dan tak berapa elok, silap haribulan awak tak bleh bersalin normal ni atau dapat kencing manis ~~huuhuhu (T.T) ya Allah kau berikanlah kesihatan yang baik buat anakku serta permudahkanlah segala urusan kami..amin.

Semalam jugak saya dok google bahan bacaan pasal air ketumban banyak dan masalah2 yang bakal dihadapi, so pasni memang kena jg bab2 makan dan msk 8 bln dah bleh start jalan2 kat taman...

Thursday, September 22, 2011

Bismillahirahmanirahim

entry kali ni berkaitan dengan rancangan OPRAH yang baru jer pagi tadi keluar kat TV. Agak menarik topik discussion mereka kali ni.

Melalui statistik di Amerika Syarikat sebayak 84% pekerja yang tidak menyukai pekerjaan mereka. Huih~~ lebih kurang 4/5 daripada bancian yang dibuat. So, Sorang-sorang dok cite masalah mereka. Ada yang sampai masuk hospital sebab terlalu stress dengan kerjaya mereka.. Pulak dah. Yang tak kerja punya dok stress nak cari kerja. It's all about your strength on your work! (tajuk tadi lah mereka dok bincang)

Rumusan yang dapat dibuat daripada beberapa orang pekerja, masalah berlaku apabila mereka sendiri tidak tahu menyusun jadual dan mengenalpasti kemampuan diri semasa melaksanakan pekerjaan. Jgn terkejut plak sebab ada yang sampai nak lari dari rumah sebab tak tahan dengan masalah kerja dan family finance.. haiissh~~

"i never say 'no' to boss when he/she ask me to take that job"
yup memang tak dinafikan memang ada orang yangg tergolong dalam kalangan ni. alasan tak sampai hati or tak nak bos kita rasa kecewa dengan kita. Tapi walhal kita memang tak termampu nak buat. so lama2 memang kita sediri rasa tak gembira dengan kerjaya kita. Terlalu banyak task, no focusing for one task. Kepala pun bleh berpusing2 sebab dok banyak fikir. Kalau nak terima sesuatu kerja lihat dlu portfolio sendiri jangan dok nak pulun semua tapi habuk pun tarak..(ni ayat sendiri ikut bahasa pasar). Try to say 'no' when you're really need it. (Tapi jangan dok gatal say no klu memang xde kerja nak buat-hujung taun dapat notis berhenti kerja plak)...

continue lain kali sebab ada kerja yang perlu dibuat even im only fulltime housewife..hehehe but i really appreciate this time and enjoy to do all of this works.

Monday, September 19, 2011

Mom & baby expo...

Bismillahirahmanirahim

1st of all it's been a long time without any posting or story 'mory' from this blog. A simple reason...-no idea,....(hahha x nak ngaku malas =P). Im try' to update this blog ya~~ haaaacuuummm (Habuk banyak sangat!!) haish..(-.-)

To all mommies out there (kat Johor jelah kot), please save this date:
Date : 23 to 25 September 2011
Time: 10am t0 9 pm
venue: Danga City Mall, Johor




so pasni siapkan wishlist mom & baby supaya tak ler terover budget sangat (dah ler uat hjg bulan lepas raya plak tu (T.T). Pesan saya jadilah pembeli yang bijak (^^,) & selamat bershoping!

Wednesday, April 6, 2011

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi


Berhenti seketika mengejar kesenangan dunia, berhenti mengeluh kesusahan , berhenti dari perasaan marah... muhasabah diri untuk memperbaiki setiap kelemahan..renung sedetik cuma, pasti terkesan ke dalam jiwa. (psttt: dengar sampai habis, buka kuat2 pun xpe, makanan tuk jiwa)



Wednesday, March 30, 2011

People Doing Impossible Things



If they can do this, so why don't u?



tapi tok sah nagada2 nak pi gadai nyawa uat benda2 bodoh k.

Wednesday, March 23, 2011

Resume ke Syurga....

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi


Bila dok sebut pasal resume sume dok belek, cukup tak semua maklumat dan pencapaian yang diperolehi masa sekolah dulu. Kalau boleh semua nak di isi sampaikan tak cukup ruang. sambung pulak page belakang hihi. Lepas tu make sure lagi tuk kali kedua betul tak ejaan, cukup tak maklumat dan semualah. Kalau resume dah tip top insyaAllah nanti akan dipanggil pulak untuk bekerja..

Tapi dalam sebuk membuat resume dunia, terfikir tak kita untuk membuat resume ke syurga, mesti ramai dok gelak sebab mana ada resume ke syurga... Andaikan k, bermakna kita listkan semua amalan kita sbg contoh:

Nama:

Umur:

Solat lima waktu:
i. Solat awal waktu
ii. Solat akhir waktu

Solat sunat:

Khatam Al-Quran dan maknanya:

Amalan mengikut sunnah:

Amal jariah:

Amalan dunia:
i. Kebaikan
ii. Keburukan

korang rasa boleh sampai tak dua page? Boleh ker diterima resume kita tuk masuk syurga. Bayangkanlah kalau di Malaysia sahaja ada 1 juta orang, andaikan pula mereka mempunyai amalan yang lebih baik dari kita. Kalau 1 dunia???? Entah tempat ke-berapalah kita nanti kalau hanya berbekalkan dengan amalan2 yang seciput ni..

Pesanan buat diri sendiri jugak ni.....Mulai sekarang perlu berusaha dengan lebih gigih tuk isi resume ke syurga pulak. (^0^)

Wednesday, March 16, 2011

Bismillahirahmanirahim

Jom layan kedua-dua video ni.



Pastu ni pandangan daripada pelbagai pihak pulak....



Memang betul orang tua-tua cakap, klu terlajak perahu boleh diundur, tapi kalau terlajak kata??? sendirilah tanggung....

Tuesday, March 15, 2011

Bahaya mi segera...

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha mengasihi.....




Cakap pasal mi segera pasti ramai yang sangat menyukainya.. lebih2 lagi ianya mudah dan senang tuk dimasak.. dalam keenakan yang dirasa tapi terselit 1001 rahsia yang tersembunyi...(ayat ape dah layankan aje..kih..kih..). Kalau nak di senaraikan mungkin ia boleh bermula daripada pembuatan mi itu sendiri dan juga perasa yang mengenakkan lagi. lagi2 kalau dimakan diwaktu panas dan lapar... nyumm.nyum..

Di pasaran sekarang ni pun, pelbagai jenama dan produk yang menyediakan makanan segara ini. Haish... kadang-kadang rambang mata pulak nak pilih yang mana satu. Perasa dan perisa semua tersedia cuma sediakan wang yang secukupnya sahaja...

Tapi!!!!!TAPI....Sedarkah kita kesan jangka panjang pada kesihatan serta imunisasi badan kita??? pagi-pagi tadi dok meng'google'. Dan ini hasilnya "selamatkah makan mi segera"???
Segalanya ditangan anda. bak kata pengacara semanis kurma "anda buat anda dapat" ...
moh kita renung2kan bersama...





--------------------------end-------------------------






"Actually i missed my period day almost 1 week, and my calculation from the ovulation it reach around 21day (normal ovulation on 14 if im not wrong). Suddenly, my period came out heavily (T.T) huhu now i feel the pain ngehhh..ngeh... On that time I'm realise i should be more positive and always remember, HE have another plan for me and HIS plan is always the best among the best!!!"

Monday, February 28, 2011

Saturday, January 22, 2011

Awal-awal tahun ni perancangan awal perlu disediakan. Reserve hari-hari penting, mencatit segala event-event penting spy nnt saya tidak di datangi dengan penyakit LUPA. hhahha.

Tidak terlepas juga undangan perkahwinan sepupu dan rakan-rakan. InsyaAllah setakat ni masih membolehkan saya menghadirkan diri untuk ke majlis mereka.

Seawal pagi tadi sempat saya ber chit-chat dengan seorang sepupu rapat saya. Tahniah buat Suhana Safari anak bongsu pak ngah & mak ngah, yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 4 Jun 2011. Teringat pulak zaman kecik-kecik dulu, ramai jgk yg cakap muka kami ni macam adik beradik kandung. Hihi mana taknya kat mana ada saya disitu jugalah ada nana.

Dan seorang lagi sepupu saya esah yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 1 May 2011. Tahniah esah!! Sonok klu dapat sembang dgn dia ni. Kompem pastu gelak besor. hahah

lagi 3 org sepupu plk xsure lg tarikh. InsyaAllah dalam taun ni jgk.


Nota: Tgh bersemngat dok collect tarikh wedding org. hihih

Wednesday, January 12, 2011

owwhh tidak...

Bismillahirahmanirahim




Entry kali ini saya nak kongsikan sedikit 'kejadian' yang tak nak langsung saya ingat..huwaaaa

Tabiat suka mengunyah ni kadang-kadang perlu di ambil perhatian lebih sedikit..
jangan sesudah bismillah kita terus ngap..ngap...lagi-lagi klu benda yang kita kunyah tu bersaiz kecil...

Saya sangat suka mengunyah bila waktu melakukan kerja di depan PC, tgk tV (hahah mnlah x bertambah-tambah berat bdn ni). Dulu pun masa blaja satu balang kismis sunmaid + biskut hup seng mesti wujud kat bilik saya. sekali hadap mesti sampai setengah...hahahah punyalah ralit dok makan benda-benda cam gini.

Semalam masa nmpk kismis ni terus saya beli tp bukan jenama sunmaid tp lego kismis hitam. memang heaven dapat makan kismis ni.. kunyah sekali mesti tak cukup, tangan dok suap mata pulak dok tengok tempat lain.

Sampai ler kismis yang terakhir (sempat jugak share dgn en suami) baru lah perasan rupa-rupanya dah nk abis.. berusaha jgk dok ketuk-ketuk bagi keluar yg terakhir (baru teringat nk tengok)

..... jeng...jeng...


nak letak jgk jenama ni


i'm speechless ... (T.T) owh sgt kejam.....



sambil membuat gaya yg tah hapa2. Rasa nk kuar balik suma tadi... huwaaaaaaaaaaaaa.