Tuesday, July 20, 2010

Tempe

Bismillahirahmanirahim..



Bila sebut je tempe mesti anda dapat bayangkan bagaimana rupa bentuk paras rupa makanan dari indonesia nikan. Orang kata makanan orang jawa. Betul kah? Kebiasaanya tempe banyak diperolehi dan didapati di johor (yang tradisi..ala yang bungkus-bungkus dengan daun) dan yang paket plastik banyak dah kelihatan kelibatnya di market-market juga di tesco... Femes jugakkan makanan ni. Walaupun rupa dia tak selawa mana. kih..kih.. Don't judge a book by its cover. Judge by its price http://www.emocutez.com

Kalau time raya tempe merupakan salah satu makanan yang wajib dalam masakan di kampung saya (Kluang Johor) sbb keluarga saya memang keturunan jawa. So pagi-pagi ayah akan ke pasar membeli tempe untuk dimasak bersama sambal gorang (campuran sayur, soon,tahu goreng, cili, yang digoreng kering) dan kuah lodeh. Tak sah kalu masa raya tak masak makanan ni.

Kini tempe menjadi salah satu makanan ruji saya hahaha... sangat suka di cicah bersama sambal kicap. Nyummmy.. Banyak juga khasiat tempe ni dan kepada lelaki makanan ni tak berapa elok untuk dijadikan sebagai makanan kegemaraan. Meh baca kat sini kenapa..keburukan tempe.

Tapi pepun tempe goreng memang sedap dimakan begitu sahaja..

2 comments:

Anna Da Lady said...

Haha..nampaknya kalau Yantie ada peluang beraya di Kampong kat Kedah, Yantie bolehla merasa kuah lodeh makngah...makngah wajib buat kuah lodeh ni..kami panggil dia masak lodeh...kalau time raya je, mesti orang makan ni sebab kat rumah org lain takde...hehe...biasalah, dalam rumah kami pun ada orang Jawa..hehe

Yantie said...

yeahh... ni yang x sabo nk raya ni, nk merasa kuah lodeh makngah nyumm..nyumm... =)