Wednesday, December 15, 2010

Nasihat ayah..

Bismillahirahmanirahim

Tiba-tiba sahaja saya terpaksa menekan break emergency di tgh2 jalan menuruni bukit..
bunyi tayar dan dentuman kecil terakam kemas di kotak telinga saya...
saya tertujah kehadapan sedikit, (sebaik saya pakai seat belt) Jalan yang licin (br lepas hujan) dan menuruni bukit mengurangkan lagi daya cengkaman tayar kereta.


Haish.. anjing ni pun klu nak melintas tengok jgklah kiri kanan (getus hati saya)
hihi anjing manalah tahu tatatusila melintas jalan.
Alhamdulillah saya selamat dan anjing tersebut pun selamat. sempat berlari-lari lagi selepas dilanggar oleh saya...(-.-) huhuh~~

teringat plak pesan ayah, selama 2 thn juga ayah masih lagi tidak meluluskan lesen kereta saya selepas mendapat kelulusan rasmi dr JPJ. Jenuh jgk, saya di suruh bawa kereta di jalan yg berbersimpang sior, gelap (xdelampu jalan) hanya berpandukan garisan putih jalan dan lampu dr kereta (tp ayah dok sebelah)

1. Bawak kete jgn lebih 115km/j (selalu terbih sikit 130km/j)
2. Kalau jalan licin jgn pakai gear 5 (auto x leh nk set gear)
3. Jgn panik / lepas stereng, pegang stereng dgn kemas. (saya praktikan)

Terima kasih ayah..

2 comments:

amalina said...

hee..betul3.sekarang pun ayah slalu tny,nak drive tak? da lme tak pegang stereng.
n guess wut, ari tu bawak kete msk ulu..konar baring punyee

syazwansamar said...

hahahahaha.wan pun same.
2 tahun baru ayah luluskan lesen kete wan.huhuhuh.

lagi 1.kalau jalan bengkang bengkok jgn guna gear 5.gear 4 pun cukup.

kalau ade air.hujan2.pegang jgn keras2.nnt kalau langgar air membuang kelam kabut.